Мисията на ООН за установяване на факти в Иран призова иранските власти

...
Мисията на ООН за установяване на факти в Иран призова иранските власти
Коментари Харесай

ООН: Иран трябва да спре екзекуциите на протестиращи

Мисията на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелства в Иран призова иранските управляващи да прекратят изтезанията на хора, наказани на гибел поради присъединяване си в антиправителствени митинги, които раздрусаха страната предходната година. Това изказване беше направено в сряда от ръководителя на задачата, Сара Хусейн, пред Съвета по правата на индивида в Женева.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември предходната година, до момента в който беше в ареста на моралната полиция на страната, отприщи вълна от всеобщи митинги в цялостен Иран, отбелязвайки най-голямото предизвикателство за неговите духовни водачи от десетилетия.

Оттогава няколко души бяха обесени за присъединяване в митингите, а водачите на Иран упрекнаха западните си врагове за подстрекаването им.

" Призоваваме иранските управляващи да спрат изтезанията на лица, наказани и наказани на гибел по отношение на митингите, и повтаряме настояванията си да ни дават правосъдните досиета, доказателствата и присъдите във връзка с всяко от тези лица ", Сара Хусейн, ръководителят на задачата за определяне на обстоятелства в Иран, сподели пред Съвета по правата на индивида в Женева.

Мисията също прикани за  " освобождение на всички арестувани за практикуване на законното им право на мирни събрания и за докладване на митингите ".

Казем Гариб Абади, генералният секретар на Висшия съвет за правата на индивида на Иран, обаче разяснява, че основаването на задачата през предходната година е политически стимулиран ход и е недопустим.

През май тази година Иран екзекутира трима мъже, които, съгласно иранските управляващи, са били включени в гибелта на трима членове на силите за сигурност по време на митингите. Международната общественост продължава да следи деликатно развиването на събитията в Иран, като упорства за съблюдаване на правата на индивида и преустановяване на насилието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР